The Nest; an innovative end of trip facility in Melbourne CBD

 

Located in the hustle and bustle of 367 Collins Street Melbourne, formally Commonwealth Bank headquarters this end of trip facility is nestled in the underground basement of the building. Named after level 33 of the buildings resident Falcon “Nest”, this cleverly converted bank vault has been transformed into one of Melbourne’s premier facilities.

Woods Bagot design approach has combined portions of existing architecture with a modern state of art facility, Lights & Tracks selection of luminaries was an important component in a challenging environment with no natural light.

 

 

Architect Woods Bagot Architecture

Construction Shape Group

Electrical Next Generation

Completion 2018

 

Illumination by Lights & Tracks

Lights & Tracks worked in conjunction with Next Generation Electrical to select luminaries that would give maximum effect in a space with no natural light whilst enhancing the slatted celling design and the challenging existing twists and turns in the basement architecture.

Suspended cylinders and suspended LED linear lighting were effectively used throughout the facility with panels in the patterned ceilings in the change room areas to give a “skylight” feel to the sub ground space.